Przedszkole oferuje dzieciom cztery posiłki dziennie – śniadanie, drugie śniadanie, obiad i podwieczorek. Przedszkolaki otrzymują także dodatkowy napój.

 

PONIEDZIAŁEK

 

Gramatura

 

Alergeny

śniadanie

Chleb słonecznikowy z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kawa   1,3,7,9,10,12

II śniadanie

jabłko

obiad

Zupa jarzynowa z ryżem, pierogi z serem, kompot wieloowocowy  

podwieczorek

Weka z masłem kiełbasa lisiecka, ogórek kiszony, herbata  

 

WTOREK

 

śniadanie

Chleb pszenny z masłem, pasta z białego sera i szynki ,papryka czerwona, kakao  

1,3,7,9,10,12

II śniadanie

Pomidorki koktajlowe

obiad

Rosół z makaronem literki, filet z kurczaka w sezamie, ziemniaki, marchewka z pomarańczą, kompot wieloowocowy  

podwieczorek

Jogurt Bakoma  

 

ŚRODA

 

śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku, weka z masłem i miodem  

1,3,7,4,9,10,12

II śniadanie

winogron

obiad

Krupnik polski, łazanki z mięsem, kompot wieloowocowy  

podwieczorek

Banan  

 

CZWARTEK 

 

śniadanie

Chleb mleczny z masłem, parówki cielęce z ketchupem kawa   1,3,7,9,10,12 

II śniadanie

Marchewka do chrupania

obiad

Zupa selerowa z makaronem, roladka drobiowa w sosie tymiankowym z warzywami, ryż paraboliczny, kapusta czerwona, kompot wieloowocowy  

podwieczorek

Pieczywo orkiszowe z pestkami dyni, pomarańcza

 

 

PIĄTEK

 

śniadanie

Chleb słonecznikowy z masłem, ser żółty, pomidor, herbata   1,3,4,7,9,10,12 

II śniadanie

gruszka

obiad

Krem z dyni z groszkiem ptysiowym, ryba MIRUNA w cieście, ziemniaki, surówka colesław

 

podwieczorek

Budyń czekoladowy

 

 UWAGA! Każda zupa gotowana jest na wywarze mięsno-warzywnym z dodatkiem zieleniny

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄC ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

ZAŁĄCZNIK II, rozp. 1169

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy, a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne.